2009年3月高口Reading Tset真题及解析(3)

来源:上外培训网   发布时间:2015-08-21   作者:上外口译培训

  2009年3月高口Reading Tset真题及解析(3)   SECTION 2: READING TEST(30 minutes)   Questions 11--15

  When the British artist Paul Day unveiled his nine metre-high bronze statue of two lovers 1ocked in an embrace at London's brand new St Pancreas Intenational station last year it was lambasted as "kitsch", "overb1own” and "truly horrific". Now, a brief glimpse of a new frieze to wrap around a plinth for The Meeting Place statue has been revealed, depicting "dream-like" scenes inspired by the railways.

  Passengers arriving from the continent will be greeted with a series of images including a Tube train driven by a ske1eton as a bearded drunk sways precariously c1ose to the passing train. Another shows the attempted suicide of a jilted lover under a train reflected in the sunglasses of a fellow passenger. Another section reveals a woman in short skirt with her legs wrapped round her lover while they wait for the next train.

  Other less controversial parts of the terracotta draft frieze depicts soldiers leaving on troop trains for the First World War and the evacuation of London's underground network after the terror attacks of 7 Ju1y 2005.

  Until the unveiling of The Meeting Place last year, Day, who lives in France, was best known for the Battle of Britain memorial on Embankment. His new frieze looks set to be a return to the sort of crammed bronze montages that has made him so well known. Day said he wanted the new plinth to act as the ying to the larger statue’s yang.

  "For me this sculpture has always been about how our dreams collide with the real world," he said. "The couple kissing represent an ideal, a perfect dream reality that ultimately we cannot obtain. The same is true of the railways. They were a dream come true, an incredible feat of engineering but they also brought with them mechanized warfare, Blitzkieg and death."

  Day is stil1 working on the final bronze frieze which will be wrapped around the bottom of the plinth in June next year but he say he wants the 50 million passengers that pass through St Pancras every year to be able to get up close and personal with the final product. "The statue is like a signpost to be seen and understood from far away" he said. "Its size is measured in terms of the station itself .The frieze, on the other hand, is intended to capture the gaze of passers-by and lead them on a short journey of reflections about travel and change that echoes their presence in St Pancras, adding a very different experience to The Meeting Place sculpture".

  Brushing aside some of the criticism leveled at his work that has compared it to cartoons or comic strips, Day said he believed his work would stand the test of time. "All the crap that was hur1ed at the sculpture was just that, crap," he said. "The reaction from the critics was so strangely hosti1e but I be1ieve time wil1 tell whether people, not the art press, will va1ue the piece.

  "When people criticise my reliefs for looking like comic strips they have got the wrong end of the stick. Throughout the ages, man has been telling stories through a series of pictures, whether it's stained glass windows, sculptures or photojournalism. My friezes are part of that tradition."

  Stephen Jordan, from London and Continental Rai1ways, which commissioned the piece, said: "The Meeting Place seeks to challenge and has been well received by visitors who love to photograph it. In addition, it performs an important role within the station, being visib1e from pretty much anywhere on the upper leve1 of St Pancras Intenational and doing exactly what was planned, making the perfect meeting place for friends."

  11. Which of the following is NOT true about The Meeting Place sculpture?   (A) It has been completed with the rebuilding of the St Pancras International station.   (B) It is located at London's new St Pancras International station.   (C) It has been designed by the British artist Paul Day   (D) It is a nine metre-high bronze statue of two lovers locked in an embrace.

  l2. The word “lambasted" from the sentence "it was lambasted as 'kitsch', 'overblown',and 'truly horrific"' (para.1) can be paraphrased as_______.   (A applauded (B) evaluated (C) criticized (D) slandered

  l3.When Paul Day says ''but they (the railways) a1so brought with then mechanized warfare, Blizkrieg and death" (para. 5), he means that _______.   (A) without railways, there would be no mechanized warfare, Blitzkrieg and death   (B) railways led to mechanized warfare, Blitzkreg and death   (C) the building of railways came in the wake of warfare, Blitzkrieg and death   (D) the building of railways shows that technology also has horrible destructive power

  14. When Paul Day says that "they (the critics) have got the wrong end of the stick" (Para. 8), he was telling us that_______.   (A) they should not be so hostile to his creation   (B) they are wrong to compare his creation to cartoons or comic strips   (C) they do not get the essence of his friezes   (D) they should know more about the tradition of human story telling

  15. According to Paul Day, The Meeting Place sculpture is intended________.   (A) to display the controversial world of the past century   (B) to demonstrate how the ying and the yang accommodatie each other   (C) to picture the life of London people during those war years   (D) to show how human dreams come into conflict with the real world

  第四篇文章讲的是英国目前的闭路电视(CCTV)的技术使用所带来的一系列社会争论的问题。此篇文章从题材上来讲属于社会类的文章,从文章体裁来说,该文章属于社论类文章(editorial)。这种文章类型在口译阅读课堂上进行过反复的操练,考生把握起来较容易。

  从所考的五道题来看,多集中于对文章细节点的考察,通过边读边解即可解题。下面就五道题进行详细解析:16题考查的是给这篇文章加上合适的标题,其实就是对该篇文章主旨的变相考核。该题建议考生应在最后做,以免对主题有深入的把握。整篇文章就是围绕英国CCTV的使用来说,因此纵观4个选项,A较易选出。

  17:此题是个细节题,通过把握提干中的关键词(Scotland)回到原文中定位即可解题。解题点在文章第一段最后一句话,找出此句,理解即可解题,说的是对于苏格兰法庭认为CCTV在侦破罪犯上的作用不大。因此得出答案为B。

  18:该题是典型的例子功能题。问文章中的例子-艺术家L出现的目的是什么。这道题只需回到原文中找出这个例子,看看前后抽象的句子,即为例子出现的目的,即功能所在。文章的第四段讲的是他的例子,所说明的就是第四段的第一句和最后一句,因此是通过合法的手段来获得一种安全性。因此答案为C。

  19:这是一道否定题。这种否定题其实是对一个个细节点的否定,需要考生做的就是回到原文中找到与David相关的细节(第五段),然后逐一核对四个选项的细节即可得出答案B是与原文不一致的选项,因此选B。

  20:这道题是推断题,也是经常出现在最后一道的题型。这道题回到最后一段找答案即可。 需要注意的是推断题一般而言是要在原文内容的基础上再进一步,因此综合对比下来,得出推断的正确答案为B。

相关课程推荐:

口译类型 班级名称 课程模块 保障服务 查看详情
基础口译 基础口译暑假签约保过班
基础口译听力影子训练
基础口译口语强化
基础口译记忆训练
1.专职班主任服务
2.享免费复读
报名
中级口译 中级口译签约保过班
中级口译综述和速记秘笈
中级口译阅读技巧、速度提高
中级口译王牌翻译英汉互译
中级口译强势听力与实战练习
中级口译情景口译
中级口译冲刺强化内容
中级口译历年真题点评
中级口译模考实战
1.专职班主任服务
2.享免费复读
报名
中级口译暑假签约保过班
中级口译寒假签约保过班
高级口译 高级口译签约保过班
高口阅读技巧与速度提高
高口情景口译
历年真题点评与模考实战
高口王牌翻译英汉互译
高口强势听力与实战练习
1.专职班主任服务
2.享免费复读
报名
高级口译暑假签约保过班
英语能力口译调查问卷