2009年3月高口Reading Tset真题及解析(2)

来源:上外培训网   发布时间:2015-08-21   作者:上外口译培训

  2009年3月高口Reading Tset真题及解析(2)   SECTION 2: READING TEST(30 minutes)   Questions 6--10

  From cyborg housemaids and water-powered cars to dog translators, and rocket boots, Japanese boffins have racked up plenty of near-misses in the quest to turn science fiction into reality. Now the finest scientific minds of Japan are devoting themse1ves to cracking the greatest sci-fi vision of all: the space elevator. Man has so far conquered space by painfully and inefficiently blasting himself out of the atmosphere but the 2lst century should bring a more leisurely ride to the final frontier.

  For chemists, physicists, material scientists, astronauts and dreamers across the globe, the space elevator represents the most tantalizing of concepts: cables stronger and lighter than any fibre yet woven, tethered to the ground and disappearing beyond the atmosphere to a satellite docking station in geosynchronous orbit above Earth.

  UP and down the 22,000 mile-long (36,000km) cables——or flat ribbons——wil1 run the elevator carriages. themselves requiring huge breakthroughs in engineering to which the biggest Japanese companies and universities have turned their collective attention.

  In the carriages, the scientists behind the idea told The Times, could be any number of cargoes. A space elevator could carry people, huge solar-powered generators or even casks of radioactive waste. The point is that breaking free of Earth’s gravity will no longer require so much energy—perhaps 100 times less than launching the space shuttle. "Just like traveling abroad, anyone will be able to ride the elevator into space," Shuichi Ono, chairman of the Japan Space Elevator Association, sad.

  The vision has inspired scientists around the world and government organizations, including Nasa. Several competing space elevator projects are gathering pace as various groups vie to build practical carriages, tethers and the hundreds of other parts required to carry out the plan. There are prizes offered by space elevator-related scientific organizations for breakthroughs and competitions for the bes and fastest design of carriage.

  First envisioned by the celebrated master of science fiction, Arthur C. Clarke, in his l979 work The Fountains of Paradise, the concept has all the best qualities of great science fiction: it is bold, it is a leap of imagination and it would change life as we know it. Unlike the warp drives in Star Trek, or H. G Wells's The Time Machine, the idea of the space elevator does not mess with the laws of science; it just presents a series of very, very complex engineering problems.

  Japan is increasingly confident that its sprawling academic and industrial base can so1ve those issues, and has even put the astonishingly low price tag of a trillion yen (5 billion) on building the elevator Japan is renowned as a global leader in the precision engineering and high-quality material production without which the idea could never be possible.

  The biggest obstacle lies in the cables. To extend the elevator to a stationary satellite from the Earth's surface world require twice that length of cable to reach a counterweight, ensuring that the cable maintains its tension. The cable must be exceptionally light, staggeringly strong and able to withstand all projectiles thrown at it inside and outside the atmosphere. The answer, according to the groups working on designs, will lie in carbon nanotubes ——microscopic particles that can be formed into fibres and whose mass production is now a focus of Japan's big texti1e companies. According to Yoshio Aoki, a professor of precision machinery engineering at Nihon University and a director of the Japan Space Elevator Association, the cable would need to be about four times stronger than what is currently the strongest carbon nanotube fibre, or about l80 times stronger than steel. Pioneering work on carbon nanotubes in Cambridge has produced strength improvement of about l00 times over the past five years.

  Equally, there is the issue of powering the carriages as they climb into space. "We are thinking of using the technology employed in our bullet trains," Professor Aoki said. “Carbon nanotubes are good conductors of electricity , so we are thinking of having a second cable to provide power all along the route." Japan is hosting an international conference in November to draw up a timetable for the machine.

  6. Cyborg housemaids, water-powered cars, dog translators and rocket boots are_______.   (A) some of the illusory imaginations of Japanese scientists and technologists   (B) the inventions Japanese scientists are still making on the basis of science fiction   (C) some of the examples of inventions created in science fiction   (D) a few examples which will lead to the invention of the space elevator

  7. All of the following would be the features of the cables of the future space elevator EXCEPT that they would be.________   (A) 22,000 miles long (B) exceptionally light   (C) 180 times stronger than steel (D) made of fibres currently available

  8. According to the passage, the idea of the space elevator__________.   (A) was first suggested by H.G Wells in his The Time Machine   (B) was based on the warp drives from Star Trek by Arthur C. Clarke   (C) was first proposed by Arthur C. Clarks in his The Fountains of Paradise   (D) was the imagination of scientists from the Japan Space Elevator Association

  9. According to the passage, how is the idea of the space elevator different from some other imaginations in science fiction?__________   (A) It is in agreement with the laws of science.   (B) It is less functiona1 but more expensive.   (C) It is easier to launch than other space vehicles.   (D) It is more essential for the space elevator to break free of Earth's gravity.

  l0. If can be inferred from the passage that__________   (A) science fiction stimulates the development of space science   (B) science fiction usually does not follow the laws of science   (C) science fiction has greatly changed life as we know it   (D) science fiction will never equal the research of space exploration

  这篇文章无论从文章来讲,还是从考题来讲都比较简单。文章围绕艺术家Day的一个九米高的情侣青铜塑像展开,探讨了这一塑像引发的大众的争论,以及艺术家Day对于这一创作所持的观点。文章属于新闻类的体裁,题材上讲是文学艺术类文章。考题都是细节性的考点,结合题干中的关键词回到文章进行边读边解即可。下面将五道题进行逐一解析:

  11:这道是典型的否定题,对细节的否定。针对题干中的关键词the meeting place回到原文,第一段的内容就是相应的解题内容,根据第一段话将四个选项逐一核对,发现B,C,D都与第一段的内容符合,因此较易得出答案。

  12:这道题是个词义理解题。词义理解只需回到原文找出该词所在句子,通过对前后内容的把握来推测解题。我在新东方的课堂上讲过,词义题的推论有五种方法,此题采用描述法即可解题。Lambasted as(描述为) overblown, horrible ,这两词从方向上看都是贬义,因此推断出Lambaste是否定意义的,因此可以排除A和B,C是批判,D是诽谤,从文章只能推出批判之义。

  13:这道题是典型的句意理解题。句子出现在引语之中,我们需要做的是提取引语的同时通过引语把握人物的观点。在第五段出现的这句话应该与第五段 Day前后的引语的观点是一致的,因此这句话的意思可用第五段第一句的意思来理解,那就是“雕塑显示的是我们的梦想与现实常常相互碰撞”,凸现一种矛盾性,因此这句的意思是说轨道技术在有先进性的同时也存在着隐患与不足。

  14:这道题也是典型的句意理解。通过这句引语,可以看出Day的言下之意。回到原文中,看看他的引语,说的是他对于别人的批判持不同看法,认为历史上很多观点和历史意义都是通过图画等形式传递的,言下之意是说他的做法是和这种传统所一致的。

  15:这道题是个细节题,考得是Day创作这一雕塑的目的是什么。在阅读文章时,会发现其实在文章第五段的第一句话Day就通过直接引语告诉大家这一雕塑的目的是什么,即展示现实是如何与理想相碰撞的。   参考答案:D

相关课程推荐:

口译类型 班级名称 课程模块 保障服务 查看详情
基础口译 基础口译暑假签约保过班
基础口译听力影子训练
基础口译口语强化
基础口译记忆训练
1.专职班主任服务
2.享免费复读
报名
中级口译 中级口译签约保过班
中级口译综述和速记秘笈
中级口译阅读技巧、速度提高
中级口译王牌翻译英汉互译
中级口译强势听力与实战练习
中级口译情景口译
中级口译冲刺强化内容
中级口译历年真题点评
中级口译模考实战
1.专职班主任服务
2.享免费复读
报名
中级口译暑假签约保过班
中级口译寒假签约保过班
高级口译 高级口译签约保过班
高口阅读技巧与速度提高
高口情景口译
历年真题点评与模考实战
高口王牌翻译英汉互译
高口强势听力与实战练习
1.专职班主任服务
2.享免费复读
报名
高级口译暑假签约保过班
英语能力口译调查问卷